Brainstormen is een term die vaak wordt gebruikt. Als er aan een nieuw project wordt begonnen of wanneer iemand zelf niet meer uit een bepaalde opdracht komt, dan wordt er vaak een brainstormsessie gehouden met een aantal collega’s. Maar hoe kun je het beste zo’n sessie houden en zorg je voor nieuwe productieve en originele ideeën? Er zijn verschillende technieken die je kunt gebruiken voor een dergelijke brainstormsessie. Wij zullen er een aantal behandelen.
Mindmapping
Mindmapping is een erg bekende techniek. Met mindmapping ga je visueel te werk door het maken van een soort woordspin rondom het centrale probleem. Echter kunnen de connecties veel verschillende vormen aannemen. Positief, negatief, afbeeldingen, informatieve teksten, technieken, filmpjes, noem maar op. Omdat je op elke connectie weer door kunt bouwen, kan je op creatieve oplossingen en verbindingen komen waar je eerder niet aan hebt gedacht. Dit is een creatieve techniek die goed te doen is met een wat kleinere groep.
Zes denkhoeden
Met deze brainstormtechniek wordt het gemakkelijker gemaakt om op een andere manier te denken. Iedereen krijgt namelijk een rol met een bepaalde kleur. Wit kijkt objectief naar het probleem en denk in cijfers en informatie. Rood is emotioneel en denkt dus over de emotie bij een oplossing of het probleem. Geel is positief, op zoek naar kansen en ziet overal het goede in. Groen is de uitvinder, hij probeert met creatieve en nieuwe ideeën te komen. Zwart denkt in dit geval negatief, wat kan er fout gaan en wat zijn de risico’s. De blauwe rol is de regisseur. Deze persoon maakt het probleem duidelijk en zorgt dat alles goed verloopt. Doordat je wordt gedwongen om je in rol te denken, kom je op andere ideeën dan dat je normaal zou doen.
Obstakels
Hoewel er bij brainstormen vaak wordt gezegd dat alles mag en je zeker niet in obstakels moet denken, is het bij deze techniek wel van belang om de obstakels van het probleem te zien. Je gaat te werk door links op een blad de huidige situatie weer te geven, rechts de situatie die je wilt bereiken en in het midden geeft je de obstakels weer die je tegen kan komen. Vervolgens ga je samen uitwerken hoe je deze obstakels op kunt lossen. Om deze vraag te beantwoorden zijn eventueel ook andere brainstormtechnieken mogelijk. Zoals mindmapping of de stickermethode.
Voor het houden van een succesvolle brainstormsessie is het aan te raden om een sessieleider aan te stellen. Deze persoon doet niet actief mee in de brainstormsessie maar zorgt dat alles goed loopt, mensen bij de opdracht blijven en geeft aan wanneer het tijd is om met een andere techniek door te gaan. Je hoeft je namelijk niet heel de sessie aan één specifieke techniek te houden. Voor de een werkt de ene techniek namelijk beter dan de andere. Om op de meeste goede ideeën te komen is het juist verstandig om verschillende technieken uit te proberen.
Niet alleen het goed uitvoeren van deze technieken is belangrijk tijdens een brainstormsessie. Het kan ook erg goed helpen om in een inspirerende omgeving te brainstormen. Hetzelfde dichte vergaderhok waar je altijd zit geeft namelijk niet veel inspiratie. Ga op zoek naar een flexplek in de buurt waar je gemakkelijk kunt vergaderen. Er zijn overal wel verschillende ruimtes te huur die creatief zijn aangekleed en inspirerend werken. Door alleen al bijvoorbeeld de juiste kleuren te gebruiken, originele meubels in de kamer te hebben staan of te zorgen voor extra faciliteiten waarbij je even kunt relaxen kunnen mensen al op nieuwe ideeën komen. Een vergaderruimte huren waar ze over al deze nodige faciliteiten beschikken kan dus echt het verschil maken! Kijk eens op de website van Frame21 voor de mogelijkheden.