Je staat er niet zo vaak bij stil. Maar ongemerkt gooien we een hoop afval weg op een dag, en dus ook in een week. Hoeveel kilo is dat eigenlijk? En waar bestaat dat afval allemaal uit? Deze vraag kun je natuurlijk stellen voor een huishouden maar ook voor een onderneming. Want niet alleen particulieren gooien veel weg, ook winkels, horeca en andere bedrijven moeten bewuster hun afval weggooien. En dus scheiden.
Het afval van een gemiddeld Nederlands huishouden
Dat we afval moeten scheiden, is wel duidelijk. Als we dit kunnen recyclen en er weer nieuwe grondstoffen van maken, is dat natuurlijk alleen maar beter voor het milieu. Van de bijna negenenhalve kilo huishoudelijk afval die per week per persoon weggegooid wordt, wordt 56% gescheiden. Dat is veel, maar het kan natuurlijk altijd meer worden. Want gemiddeld een vuilniszak per persoon per week wordt niet gerecycled. En als je dan een gezin van vier personen hebt, gaat het dus al snel om vier vuilniszakken per huishouden. Omdat we het over gemiddelden hebben, is het natuurlijk altijd mogelijk dat er in bepaalde delen van het land, of in bepaalde gemeenten, afwijkende cijfers van toepassing zijn.
Afval scheiden voor bedrijven
Ook bedrijven hebben afval. Denk aan winkels die hun artikelen in kartonnen dozen aangeleverd krijgen. En de verpakkingsmaterialen van de artikelen zelf, die vaak van plastic zijn. Net als particulieren, moeten ook bedrijven zorgen dat alles wat gerecycled kan worden, ook werkelijk gescheiden wordt. Een bedrijfstak die veel soorten afval kan scheiden, is de horeca. Denk maar aan glasafval, van alle frisdrankflesjes bijvoorbeeld. En frituurvet. Dit wordt verzameld in speciale vaten zodat het verwerkt kan worden tot biodiesel. Daarnaast is er natuurlijk ook nog heel veel afval van etenswaren. Na het bereiden van maaltijden zijn er resten van groenten, fruit, vlees en vis. En ook koffieprut valt onder het organisch afval dat niet zomaar weggegooid mag worden. Om dit soort afval verantwoord af te voeren kun je een afvalcontainer voor de horeca huren. Organisch afval wordt na het inleveren, omgezet in compost en biobrandstoffen. En omdat er per bereide maaltijd in de horeca ongeveer 600 gram organisch afval is, is het zeker de moeite van het verzamelen waard.