Een veilige werkomgeving is voor iedere werknemer belangrijk. Helaas blijkt het in de praktijk soms lastig te zijn om de wet- en regelgeving rondom veiligheid na te leven. Veel werkgevers zijn wel op de hoogte van de wet- en regelgeving rondom veiligheid, maar doen er verder weinig mee. Stap 1 om de veiligheid te vergroten is heldere communicatie.
Communicatie
Heldere communicatie kan bijdragen een veilige werkomgeving. Het begint al bij het inwerken van personeel. Wanneer er tijdens de inwerkperiode gekeken wordt naar de veiligheidsregels binnen het bedrijf zullen de meeste werknemers deze ook navolgen. Naast de inwerkperiode is het belangrijk om regelmatig een bijeenkomst te houden over veiligheid binnen het bedrijf. Daarnaast is het belangrijk om brandblussers, nooduitgangen etc. goed aan te duiden met een bord. Voor iedere machine dient een veiligheidsprotocol ter inzage te zijn, waar de regels instaan betreft het veilig bedienen van de machine.
Preventiemedewerker
Voor een bedrijf met meer dan 15 werknemers is het verplicht om een preventiemedewerker in dienst te hebben. Een preventiemedewerker richt zich op veiligheid, gezondheid en welzijn van de werknemer. De taak van de preventiemedewerker is het geven van adviezen en het zoeken naar oplossingen met betrekking tot preventie, het organiseren van veiligheidstrainingen, daarnaast is deze medewerker het aanspreekpunt voor overheidsdiensten als Arbeidsinspectie en Arbodienst.